10 korakov od začetnika do badmintonista


eva-blog

Badminton tudi v Sloveniji postaja vse bolj popularen šport. Mnogi ga sicer preigravajo le na morju, kjer jim nezavidljivo nagaja veter, sosedov pes in slab loparji, tisti bolj zagreti pa svojo badmintonsko strast prenašajo tudi na notranje igrišče tekom celega leta. Kje in kako začeti – tukaj se pri veliko ljudeh ustavi, saj nimajo pravih idej kako se badmintona lotiti na pravilen način. Tokrat vam razkrivamo nekaj napotkov, ki bodo pripomogli, da se boste razvili v pravega badmintonista.

  1. Ustrezno se ogrejte

Praviloma naj bi se na igrišče podali že dodobra segreti, že z kakšno kapljico znoja na obrazu. Hkrati ne pozabite raztegniti mišic, posebno tistih, ki vam bodo najbolj služile med vadbo – noge, ramenski obroč in roke. Tako se boste izognili nepotrebnim poškodbam.

  1. Bodite natančni

Vaš trud in zavzetost usmerite na pravilno izvedene gibe. Nikar ne hitite. Najpomembneje je, da gibe izvedete pravilno – raje 100 x poskusite z udarcem, smashom, servisom, kot pa da se vam mudi k igranju. Če se boste že v začetku naučili nepravilnih udarcev, bo to kasneje  veliko težje popraviti.

  1. Naučite se footworka

Footwork – za vse badmintoniste ta beseda ne potrebuje prevajanja. Za vse ostale – gre za treniranje hitrega premikanja po igrišču med igro. Tega se lahko naučite s številnimi taktikami, kot so poskoki in križ-kraž tek, lahko pa uporabite tudi rekvizite (lestev). Čim več ponovitev, tem bolje.

  1. Glejte in se učite

Nikar ne bodite zavistni boljšim igralcem. Raje pozorno spremljajte njihovo premikanje, igro, udarce in trike ter se od njih učite.

  1. Improvizirajte

Ko boste tekom treninga dodobra osvojili badmintonske trike, na igrišču kombinirajte vaše znanje z vašimi idejami. Dodajte svojevrsten korak, trik – svojo osebno sestavino.

  1. Igrajte z boljšimi

Pri igri se obdajte z igralci, ki so boljši od vas. Igra z njimi vas bo prisilila, da se še bolj potrudite in tako napredujete.

  1. Spoznajte nasprotnika

Če se boste tekom vaše rekreativne kariere udeležili tudi katerega od turnirjev (tudi Badminton Komenda jih organizira), se pozanimajte s kom igrate in preučite njegovo igro. Kaj so njegove prednosti, kje izgublja točke, s čim ga lahko zmedete. Na igrišču se tako ne fokusirajte samo na svoj performance, temveč tudi na poteze nasprotnika.

  1. Važno je sodelovati

Pa kaj če ste izgubili! Tudi Lin Dan v začetku ni blestel. Porazi so del vsakega športa in le tisti, ki se iz njih tudi nekaj naučijo, lahko napredujejo do zmage.

  1. Važno je zmagovati, ne poraziti

Vsakič, ko igrate, bodite fokusirani na to, da zmagate. Nikakor ne igrajte zato, da boste nekoga porazili. To ni v športnem duhu in tako mišljenje vam lahko na igrišču kvečjemu škoduje.

  1. Raztegni se

Naj bo to celovit joga sončni pozdrav ali le ustaljene vaje za raztezanje po vadbi – to je (za)ključen del treninga, ki omogoča, da se vaše telo povrne  prvotno formo in lažje regenerira.

Po vseh teh korakih vas vodijo tudi naši strokovni trenerji. Pridruži se nam na vadbi!