Zdravstvene koristi igranja badmintona (Vir: www.bwfbadminton.com)


Badminton je eden izmed najbolj priljubljenih športov, z več kot 300 milijoni aktivnih igralcev po vsem svetu (Nielsen Sports, 2019) in ga igrajo tako moški kot ženske v različnih starostih in stopnjah znanja.

Študije kažejo, da so zdravstvene in socialne koristi badmintona široke in raznolike:

 

1. Fleksibilen tempo dela badminton odlično aktivnost za tiste s srčnimi obolenji. Redna igra je odlična tudi za ohranjanje zdravja srca, krepitev srčne mišice, zmanjšanje hipertenzije in omejevanje tveganja za zamašitve krvnih žil.

 

2. Ugotovljeno je bilo, da rekreativni badminton povzroča velike aerobne prilagoditve, kot so povečanje VO2 max, čas do izčrpanja v testu vzdržljivosti in ugodno zmanjšanje srčnega utripa in krvnega laktata.

 

3. Igranje rekreativnega badmintona pomaga preprečevati številne bolezni, na primer: slab vid, prekomerna teža, težave s hrbtenico in nepravilna drža, šibkost mišic in počasni refleksi.

 

4. Športi z loparji z močno socialno povezanostjo, kot je badminton, lahko podaljšajo življenjsko dobo za kar devet let.

 

5. Badminton lahko zmanjša ali odpravi tveganje za številne zdravstvene težave, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen in debelost.

 

6. Zaradi teka, izpadnih korakov, poskokov in udarcev pri igranju badmintona porabimo približno 450 kalorij na uro.

 

7. Ker badminton spodbuja telesno pripravljenost, ima psihološke tudi koristi, kot je zmanjšanje stresa in tesnobe. Vadba poveča število endorfinov, ki so nevrotransmiterji možganov in izboljša razpoloženje in spanje.

 

8. Badminton lahko pomaga pri izgubi telesne teže in nadzoru telesne teže, saj izboljšuje kakovost maščob in metabolizem. V kombinaciji s pravilno prehrano se lahko doseže optimalna izguba teže.

 

9. Badminton lahko zmanjša sladkorno bolezen in proizvodnjo sladkorja v jetrih in tako zmanjša krvni sladkor. Ena študija iz programa za preprečevanje diabetesa je ugotovila, da je vadba zmanjšala pojavnost sladkorne bolezni za 58 odstotkov, celo bolje kot zdravila.

 

10. Študije opravljene na Oddelku za telesno vzgojo Univerze Baylor (ZDA) so pokazale, da so igralci v 20 minutah badmintona naredili vsaj 350 sprememb smeri za 90 stopinj ali več.

 

Naslednje raziskave so prav tako dale opažanja o zdravstvenih koristih badmintona:

 

Journal of Sports Sciences: Vpliv badmintona na zdravje pri netreniranih ženskah

Ugotovitve kažejo, da bi bilo treba badminton obravnavati kot strategijo za izboljšanje zdravja in dobrega počutja netreniranih žensk, ki trenutno ne izvajajo telesnih dejavnosti.

Srčni utrip pri testnih osebah se je zmanjšal za 10-15 udarcev na minuto, kar kaže na velike izboljšave v aerobni pripravljenosti. Krvni tlaki so bili znižani za 6-8 mmHg.

 

Raziskave v kineziologiji: Badminton za telesno pripravljenost mladostnikov

- Razvija koordinacijo gibanja, prostorsko orientacijo in osnovne fizične lastnosti (npr. hitrost, vzdržljivost, moč in agilnost).

- Badminton pomaga preprečevati stres.

- Pomaga pri izboljšanju samozavesti in preprečuje težave s prekomerno telesno težo.

- Igranje badmintona je spodbudilo njihov pozitiven odnos, samozavedanje in boljše izražanje.

 

International Journal of Applied Sports Sciences: Odzivi srčnega utripa in laktata v krvi med izvajanjem nekaterih specifičnih vajah pri badmintonu

Študija je pokazala, da so bili srčni utrip in laktatni odzivi krvi med izvajanjem »smasha«, krajšane žoge in gibanja "senc" visoki in med njimi ni bilo razlik. Prav tako je razkrila, da so pogosti badmintonski udarci izzvali močan kardiovaskularni in presnovni napor pri igralcih. Ponavljajoče se izvajanje teh udarcev med treningom lahko razvije tako aerobne kot anaerobne sposobnosti igralcev.

 

Revija za medicino športa in telesno pripravljenost: Poraba kisika in fiziološki odzivi rekreativnega igranja badmintona

- Rekreativno igranje badmintona se lahko smatra za visoko športno intenzivnost, kar pomeni, da je lahko dobro sredstvo za doseganje priporočene telesne aktivnosti in izboljšanje aerobne sposobnosti.
- V treh 10-minutnih igrah, VO2 ni bil pretirano drugačen, medtem ko je bil srčni utrip v tretjem 10-minutnem obdobju višji od prvega in drugega 10-minutnega obdobja.
- Povprečni srčni utrip v 30 minutah je bil 167,9 ± 9,4 bpm.

 

Ste se prepričali o koristih, ki jih prinaša badminton vašemu zdravju? Pričnite igrati badminton:)